Een wereld zonder 3D tekenen is niet meer voor te stellen. Denk aan het 3D-printen van een handprothese, gebouwen die eerst virtueel gebouwd worden voordat de eerste paal de grond in gaat en rondlopen in Rome tweehonderd jaar na Christus. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van werken met 3D. Als leerling kun je hier niet vroeg genoeg mee beginnen en daarom hebben wij het lespakket 'SketchUp voor het vmbo' ontwikkeld. Interessant voor de onderbouw maar ook voor de examenkandidaat.

Blok 1 - Modelleren
Het produceren van een betrouwbaar en goed gestructureerd 3D model.
Blok 2 - Presenteren
Een kaal 3D model is leuk maar een model met onder andere kleur, textuur en schaduw is pas echt indrukwekkend. 
Blok 3 - Produceren
Meer complexe 3D modellen met daarbij aandacht voor 3D printen, CNC, VR en meer.
Blok 4 - Examentraining
BWI, D&P en PIE kunnen alvast oefenen voor het examen. Indien nodig wordt ook aandacht besteed aan SketchUp Pro. 

Ieder blok bevat tien opdrachten waarbij alle vmbo profielen de revue passeren. Uitdagende opdrachten worden stap voor stap in helder videomateriaal (4K) uitgelegd. De opdrachten zijn ook terug te vinden in het handboek die bij iedere opdracht gedownload kan worden. Een opdracht wordt afgesloten met een leerzame toets die toegang biedt tot de volgende opdracht. Uiteraard kun je als docent de voortgang van de leerling monitoren.

Het is niet verplicht alle blokken te doorlopen. Na les drie van het eerste blok is een leerling al in staat om een pennenbak te ontwerpen en klaar te maken voor de 3D printer (blok 3).

 

Wat ga je leren?

 • Werken met SketchUp for Schools (online)
 • Modelleren van een 3D model (blok 1)
 • Presenteren van een 3D model (blok 2)
 • Produceren vanuit een 3D model (blok 3)
 • 3D toepassen bij verschillende vmbo profielen (blok 4)
 • Ruimtelijk inzicht
 • Dat tekenen met SketchUp leuk is

 

Deze cursus bevat:

 • Vier blokken die samen alle aspecten van 3D werken behandelen
 • Tien opdrachten per blok
 • Videouitleg
 • Handboek
 • 3D oefenmodellen
 • Leerzame toetsen
 • Certificaat
€ 18,95 excl. BTW , € 9,95 voor verlenging Aanschaffen
SketchUp voor het vmbo

Het lespakket is ontwikkeld door Matthijs Kraan en Mark van der Neut. Beiden sinds de start van hun bureau 'Freyr Architecten' verknocht aan SketchUp en alle aanverwante programma's. In 2010 begint Matthijs zijn kennis te delen via SketchUp Studio. Sinds 2017 is Matthijs fulltime bezig met het verzorgen van SketchUp trainingen en het ontwikkelen van nieuw cursusmateriaal. 

"Het Lespakket SketchUp voor het vmbo is wederom een lespakket waar we erg trots op zijn. De opdrachten zijn divers en laten de leerling al vroeg kennis maken met de verschillende profielen. De opbouw van de drie blokken (modellen, presenteren en produceren) is zorgvuldig bepaald zodat het voor zowel onderbouw als bovenbouw interessant, leerzaam en vooral leuk is. Na deze lessen kan een leerling tekenen in 3D en dat is vaardigheid waar je de rest van je leven plezier aan kunt beleven."

Aan het eind van de cursus heb je dit bereikt

1

Beheersing SketchUp for Schools

De leerling is in staat om met SketchUp te tekenen. In de eerste drie blokken werken we met de gratis online 'SketchUp for Schools' en stappen indien nodig bij de examentraining over op SketchUp Pro. De leerling is in staat een goed gestructureerd model op te zetten (Blok1 ) om vervolgens een aantrekkelijke presentatie te geven (Blok 2) en te produceren met bijvoorbeeld een 3D printer (Blok 3).

2

Kennisgemaakt met alle profielen

Alle opdrachten die de revue passeren zijn gebaseerd op één van de tien profielen uit het vmbo. De leerling neemt via de opdrachten een kijkje bij BWI, PIE, M&T, MVI, M&T,Z&W, E&O, GROEN, HBR en D&P. Afgezien van het feit dat het goed is om kennis te maken met deze profielen zorgen de uiteenlopende opdrachten voor een interessant lespakket.

3

Ruimtelijk inzicht

Het vertalen van een 'platte' 2D tekening naar een 3D model is niet eenvoudig. Niet alleen jongeren maar ook volwassenen lopen hier tegenaan. Het werken in 3D zorgt voor een beter begrip wat een projectie in 2D inhoudt en zorgt dat de leerling beter in staat is een 2D tekening te lezen. Aan de andere kant leert de leerling om problemen direct in 3D op te lossen. Het eerst vervaardigen van een object in een virtuele wereld levert in de 'echte' wereld veel tijdwinst op en minder fouten bij het productieproces.

Start direct met deze cursus

Aanschaffen